Araç Periyodik Bakım Listesi

Araçta zaman içinde oluşacak aşınma ve yıpranmalar kaçınılmazdır. Bununla birlikte aşınmalar bir gecede olmaz ve telafisi olmayan şeyler değildir. Araç periyodik bakım sayesinde aracın performans kapasitesi arttırılır ve ömrü uzatılır. Periyodik bakım bozulma veya yıpranma belirtilerinin ortaya çıkıp çıkmadığına bakılmaksızın yapılır. Aracın çalışmak ve sahibine konfor sağlamak için kullandığı parçalar ve sıvılar böylece yenilenmiş olur. Adı üzerinde periyodik şekilde gerçekleşen araç bakımı için üç, altı, dokuz ve on iki aylık süre zarfları belirlemek bakımın faydasını arttırıp periyodik bakım takibini kolaylaştıracaktır.

Bu yazıda vereceğimiz araç periyodik bakım listesi binek araçlar, SUV, minivan ve kamyonetler için önerilen periyodik aralıklardır ve ortalama her 5 kilometrede bir yağ değişimi yapılması gerekmektedir. Bununla birlikte her araç sahibi araç modeline uygun hazırlanan kılavuzu incelemeli ve araç periyodik bakım bu kılavuza göre yapmalıdır.

Araç Periyodik Bakım Çizelgesi

Aracınızın periyodik bakımını servise götürerek yaptırabilir veya yedek parçaları ve gerekli malzemeleri temin ederek kendiniz de yapabilirsiniz. Her aracın periyodik bakım için çizelgesi bulunur. Gerek götürdüğünüz servis gerekse bakımını yapıyorsanız kendiniz bu çizelgeyi doldurarak periyodik bakım takibini kolaylaştırabilirsiniz.

Aracınız markasına, modeline, yakıt türüne ve ek özelliklerine göre yapacağınız periyodik bakımda da değişiklikler söz konusu olabilir. En doğru ve güvenilir bilgi için yetkili servislerle görüşebilir veya araç kılavuzunuzu inceleyebilirsiniz.

Her Ay Yapılması Önerilen Araç Periyodik Bakım Bölümleri

Araç Periyodik Bakım Listesi


- Motor Işığı: Eğer aracın motoru çalıştıktan sonra da ışıklar yanmaya devam ediyorsa araçta emisyon veya sensor problemi olabilir. Işık yanıp sönüyorsa bu çok daha ciddi bir probleme işaret ediyor olabilir ve gereken ilginin gösterilerek sorunun çözülmesi gerekir.
- İç ve Dış Işıklar: Aracın içinde yer alan ışıkları ve dış lamba farlarını düzenli olarak kontrol etmelisiniz. Değişime ihtiyaç duyan araç farları için onlineyedekparca.com üzerinden aracınızın markasına, önerilen far boyutuna ve türüne göre far satın alarak değişim yapabilirsiniz.
- Lastikler: Lastiklerin uygun basınca sahip olması yalnızca lastiğin ömrünü uzatmayı değil daha uzun kilometre kat etmeyi de sağlar. Yedek parça da dahil olmak üzere lastiklerin sırtını ve basınç durumunu kontrol edin. Çatlak, çıkıntı veya aşınma durumunda lastiğin değiştirilmesi gerekir.
- Ön Camları Yıkama Sıvısı: Bazı araçlarda iki rezervuar bulunur. Eğer ön cam yıkaması için gereken sıvı miktarı düşükse çeşme suyuyla doldurmayıp özel cam yıkama sıvısı satın almalısınız.

Her 3 Ayda Bir Veya 5 Kilometrede Bir Yapılması Önerilen Araç Periyodik Bakım

- Otomatik Şanzıman Yağı: Motor çalışır haldeyken sıvıyı, araç park halindeyken de şanzımanı kontrol edin. Yağ çubuğundaki oran gerekenden azsa önerilen sıvıyı ekleyerek doldurun.
- Akü ve Kablolar: Akü kabloları temiz ve özenli bir şekilde yerleştirilmelidir. Eğer akü üç seneden fazla kullanılıyorsa akünün durumuna bakmalı ve gerekiyorsa yeni bir akü ile değiştirilmelidir. Akü ve gereken tüm yedek parçalar için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.
- Emniyet Kemeri: Emniyet kemerleri güvenli bir yolculuğu garantiler. Güvenli yolculuğunuza devam ettiğinizden emin olmak için kemer tokalarının bakımı da yapılmalıdır. Çatlamış veya aşınmış kemer kayışları değiştirilmelidir. Sağlam olsalar da periyodik bakım için her 100 ve 150 km arasında yenilenmeleri önerilmektedir.
- Hava ve Yağ Filtreleri: Her yağ değişiminde filtreleri de kontrol ederek bakımlı kaldıklarından emin olabilirsiniz. Eğer filtreler yağla ıslanmışsa veya kullanımdan aşınmışsa daha erken bir zamanda da değiştirebilirsiniz. Motor filtrelerinin her yağ değişiminde daha iyi bir motor performansı için değiştirilmesi önerilir.
- Yağ Filtresi Değişimi: Yağ filtresi de yılda en az 1 kere değiştirilmesi gereken parçalardandır. Yağın akışını sağlayan filtrenin değişimi yağ kanallarında oluşabilecek tıkanmaları önler.
- Hortumların Kontrolü: Fren, radyatör ve diğer parçaların bağlantılarını sağlayan hortumlarda yırtık, çatlak veya aşınma olup olmadığı kontrol edilmeli ve varsa bakımı yapılmalı veya değiştirilmelidir.
- Hidrolik Direksiyon Sıvısı: Hidrolik direksiyon sıvısının yetersiz olması durumunda tekerleklerin dönüşünde ve aracın yol tutuşunda problemler yaşanabilir. Çok sık olmasa da periyodik bakımlarda gözden geçirilmesi gerekmektedir.

Her 6 Ayda Bir veya 10 Kilometrede Bir Önerilen Araç Bakımı


- Şasi Yağlama: Direksiyon ve süspansiyon bileşenlerinin yağlanması bazen gerekebilir. Çoğu yeni modelde bu kontrol gerekmese de periyodik bakım sırasında gözden geçirilmesi önerilir.
- Egzoz Sistemi: Egzoz bağlantılarında herhangi bir aşınma, paslanma veya kaçak olup olmadığı güvenlik ve performans açısından önemlidir. Bakımının yapılması gereklidir.
- Araç Boyası ve Cilası: Aracın temiz ve bakımlı görünmesi için boyanın ve cilanın temiz, yeni olması önerilir. Aracın orijinal cilasını sökmemek için evdeki temizlik malzemeleri yerine sitemizde satılan özel otomobil cilalarını tercih edebilirsiniz. Cilalama ve boyama işlemi yılda maksimum iki kere yapılmalıdır.
- Silecek Lastikleri: Aşınan veya kopan silecek lastiklerini değiştirerek daha iyi bir ön cam temizliğine kavuşabilirsiniz. Bıçakları eskiyen silecekler de temizlik işlevini tam olarak yerine getiremeyeceğinden kontrolü düzenli olarak yapılmalıdır.

Her 9 Ayda Bir veya 15 Kilometrede Bir Yapılacak Bakım

9 ayda bir yapılması önerilen periyodik bakımda 3 ve 6 ayda bir yapılan araç periyodik bakım adımlarını izleyebilirsiniz. Aracın motor bakımı en önemli kısım olsa da iç, dış ve diğer parça bakımlarının da performans, temizlik ve konfor için yapılması gerektiğini unutmamalısınız.

Her 12 Ayda Bir veya 20 Kilometrede Bir Yapılacak Araç Periyodik Bakım Listesi

- Fren Balataları ve Sistemi: Rotorlar, tamburlar ve balatalar olmak üzere tüm fren sistemi parçaları gözden geçirilmelidir. Aracın en mühim sistemlerinden biri olan fren sistemi için ihtiyacınız olan tüm yedek parçaları web sitemizden bulabilirsiniz. Güvenli alışveriş hızlı teslimat ile aracınız için önemi büyük yedek parçaları temin etmek artık çok kolay.
- Klima Sistemleri ve Filtreleri: Isıtma ve soğutma sistemlerinin düzgün çalışması konforunuz ve ihtiyacınız için gereklidir. Hava filtrelerinin kirli olup olmadığı ve yenilenmeye ihtiyacı olup olmadığına da bakılmalıdır.
- Antifriz Soğutma Sıvısı: Antifriz sıvısı motor çalışmıyorken değiştirilmelidir. Aracınızın kılavuzunda yazan önerileri dikkate alarak karıştırılmış veya saf antifriz sıvısı satın alabilirsiniz.
- Süspansiyon ve Direksiyon Sistemleri: Aracın yer ile temasını, direksiyon kontrolünü sağlayan ve sarsıntıları önleyen süspansiyon sistemi, aracın yol tutuşu ve sürücünün güvenliğinde büyük rol oynar. İçerisinde birçok mekanik parça içeren sistem profesyonellerce doğru bir şekilde kontrol edilmeli ve bakıma ihtiyaç duyan veya değiştirilmesi gereken parçalarla ilgilenilmelidir.
 

İlginizi Çekebilecek Diğer Bloglar

  • Süspansiyon Arızası Nasıl Anlaşılır?
    Hayatımızı büyük ölçüde kolaylaştıran araçlarımız için çok para ödüyoruz. Haliyle aracın başına bir şey gelmesinden veya olası problemlerden de kaçınmaya çalışıyoruz.
  • Asansör Periyodik Kontrol Yönetmeliği
    Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 04 Mayıs 2018 tarih ve 30411 sayılı Resmi Gazete´de yayımlanan Asansör Periyodik Kontrol Yönetmeliği gereğince asansörlerin yılda en az bir kez periyodik kontrolü yaptırılmalıdır.
  • Otomobil Yedek Parça Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
    Otomobiller için yedek parça temini yapılırken son derece dikkatli ve titiz bir şekilde davranılması gerekiyor. Yedek parça temini yapacak olan kişilerin dikkat etmesi gereken belli başlı hususlar vardır.
DANIŞMA HATTIMIZ
+90 (216) 471 37 70
Dumlupınar Mh. Barış Sk. No:7 İstanbul 216 Rez. A Blok D:80 Kadıköy / İstanbul